Roman by Polanski

Hade tänkt skriva ett annat inlägg innan, men fick nyss veta om nåt som jag känner mig tvungen att skriva om.

 

Ja, en av de bästa regissörer, enligt mig, blev arresterad efter ca 30 år av rymmelse.

”Brottet 1977 ska ha ägt rum under modellfotografering för det franska modemagasinet Vogue hemma hos skådespelaren Jack Nicholson, som dock vid tillfället var frånvarande. Enligt den då 13-åriga flickan Samantha Geimer bjöd Polanski på champagne och något piller. Hon menar att de sedan mot hennes vilja hade oralsex och samlag. Polanski erkände sig skyldig på en av sex åtalspunkter och satt 42 dagar i fängelse, men när domaren ville förlänga straffet flydde Polanski till Frankrike. Enligt tidningen Le Monde saknar Frankrike utlämningsavtal med USA om den aktuella brottstypen, men ett par gånger tidigare har USA försökt gripa Polanski i andra länder dit han planerat resor.

Frankrikes och Europas kulturelit är i chock över att en vår tids främsta filmregissörer istället för planerade hedersbetygelser i lördags kväll möttes med gripande av schweizisk polis.

Filmfestivalen i Zürich skulle ha belönat Polanski med ett pris för hela hans filmgärning, men istället fick man upprätta protestlistor mot gripandet. I Frankrike sa kulturminister Frédéric Mitterrand att han var förfärad över gripandet av regissören (som har både franskt och polskt medborgarskap), att resan till Schweiz varit en ”fälla” och att USA visat upp en skrämmande sida.

I Zürich tapetserades filmfestivalen med affischer som krävde omedelbart frigivande. Också filmfestivalen i Cannes sällade sig till Polanskis försvarare, liksom filmkändisar alltifrån kinesiske regissören Wong Kar-Wai till stjärnan Monica Bellucci. Polska regissörer, bland andra Andrzej Wajda, skrev ett protestbrev till Polens president.”

Källa här

Vet inte vad jag ska tro på, men det finns nåt jag inte har någon tvekan om, Att Roman Polanski är en jättebra regissör som har gjort några av mina Favvo filmer o jag vet inte hur mkt kan USA vinna med att arrestera Polanski nu, till o med tjejen som nu e en trebarnsmamma i januari vände hon sig till domstolen i Los Angeles och bad att processen skulle stoppas och Polanski få nåd.

Men ja ja, det e saker som händer.

Idag blir det att se:

"The Pianist"(2007) av Roman Polanski

3 vunna Statyer av 7 Oscar nomineringar

  • Academy Award for Best Actor - Adrien Brody
  • Academy Award for Best Director - Roman Polanski
  • Academy Award for Writing Adapted Screenplay - Ronald Harwood

Blev en superduber lång inlägg!
Puss alla!
Andra inlägget kommer senare.

 


Kommentarer
Postat av: Julia

Hade inte han gjort en jätterolig vampyrfilm ? :) <3

2009-09-29 @ 21:40:27
URL: http://bennich.blogg.se/
Postat av: Isa

Hej vännen! Jodå d e bara bra med mig:) sj? Du har inte länge kvar av skolan nu, hur känns det? Saknar dig med gumman, saknar dig så otrolig mkt! Kramar

2009-09-29 @ 22:43:38
URL: http://saadio.blogg.se/
Postat av: M

Miss u!

2009-09-29 @ 23:08:42
URL: http://indivisible.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0